A Kinesio-taping alapvető funkciói és hatásai

1) Az izomműködés javítása

Az izomzat túlterhelése esetén az izom kötőszöveti részében repedések keletkezhetnek. Ezáltal a kiáramló folyadék az intersticiális térben nyomásnövekedést idéz elő, ez ingerli a nyomás- és fájdalomszenzorokat. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, a tónusnövekedés és a tónusváltozás, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai. Ezentúl létrejöhet pl. az izomzat műtét utáni nemcsak hypertoniája, hanem hipotoniája. Az izomzat mindkét esetben kezelhető kinesio-taping módszerrel és az izomműködés javul.

2) Keringési zavarok javítása

A gyulladások gyakran a test reakciói a szövetek sérüléseire. A kiáramló folyadék a sérült területen a duzzanat gyulladásához és a bőr és az izomzat között nyomásnövekedéshez vezet. A nyirokáramlásban zavar keletkezik, illetve stagnál. Az elasztikustape ezen a területen meg tudja emelni a bőrt, növeli a teret, és ezáltal csökkenti a nyomást és a nyirokkeringés javulását eredményezi.

3) Fájdalomcsillapítás

Mivel a szalagok rátapadnak a bőrre, és a kifejtett testmozgás hatására a szalag által kifejtett mechanikus elmozdítás a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerlését eredményezi. A Melzak és Wall által kidolgozott "Gate-Control" elve alapján ez közvetlen spinális síkon a fájdalom tompulásához vezet. A mechanoreceptorok gerincvelőbe vezető afferens idegei aktivizálják az agytörzsben lévő gátló szűrő sejteket és ezáltal csökkentik a fájdalomérzékelés erősségét a nagyagyban.

4) Izületi funkciók támogatása

Az ízületek működését különféle kinesio-tapevel lehet segíteni. Az izomtónus befolyásolása az egyenlőtlen súlyeloszlást korrigálja és ez egyensúlyt teremt az izomcsoportokban. A propriocepció stimulálásával jobb mozgásérzés érhető el. A funkcionális és mechanikus korrekciós ragasztási technikák éppúgy, mint a passzív segítség, az ízületek működésének javulását eredményezik, fájdalomtompuláshoz vezetnek és ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidül.

A szalagok felhelyezése és eltávolítása

A kinesio-taping szalagot a hordozófólia már a felhelyezéskor csekély, 10%-os mértékben előre megnyújtja, a szalagcsíkot ebben a kissé megnyújtott állapotban kell felhelyezni. Bár azt mondják, ez az előnyújtás nyújtás nélküli felhelyezést eredményez.

A felhelyezés módjától függően a szalagot nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva ragasztják fel. Mielőtt a szalagot felhelyezik és a hordózófóliát eltávolítják, a szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágják.

Így lehet az I szalag mellett Y és X szalagokat is készíteni.

A szalagcsíkok végét lekerekítik. Így elkerülik a nem feszülő sarkok idő előtti leválását és a szalagvégek nem kívánatos feltekeredését. A kineziotapeet ezáltal hosszabb ideig lehet viselni.

A bőrnek száraznak és zsírmentesnek kell lennie. A csekély mértékben szőrös bőr nem akadályozza a szalagok felhelyezését és eltávolítását (szenzoros inger).

Az erős szőrzetet azonban előzőleg el kell távolítani.

A szalagok hő függő tapadó tulajdonságának aktivizálása érdekében a terapeutának a felhelyezett szalagot tenyérrel többször meg kell dörzsölni. Ez idő alatt a testnek ez a része még előnyújtásban van.

Azokra a helyekre, melyek gyorsan nedvesek lesznek (kézfej, lábfej), fel lehet ragasztani egy külön rögzítő elemet a szalagcsík végére.

Az elasztikus tapeet kb. 20-30 perccel sportolás előtt kell felhelyezni.

Viszonylag fájdalommentesen eltávolítható, ha a szalag nedves – pl. a zuhany alatt. Eközben a bőrt megfeszítjük és a szalagot a szőrzet növekedésének irányába lehúzzuk.

A négy felhelyezési technika

1) Izom tapetechnika

Az izom tapetechnikát fokozott vagy csökkent nyugalmi feszültség (Hypertonus, Hypotonus) valamint az izomzat sérülése esetén alkalmazzák, és normalizálja a nyugalmi tónust, csökkenti a fájdalmat és növeli a teherbírást, ami gyorsítja a gyógyulást. Nyújtás nélkül kell felragasztani.

2) Szalag tapetechnika

A szalag tapetechnikát sérülések, az inak és szalagok túlterhelése esetén alkalmazzák. Tehermentesít, fájdalmat csökkent és növeli a teherbírást, ami gyorsítja a gyógyulást. Maximális tapenyújtással kell felragasztani. Csak a tape-k végeit kell nyújtás nélkül felhelyezni, hogy tovább lehessen a tape-t viselni.

3) Korrigáló tapetechnika

A korrigáló tapetechnika felhelyezést különféle funkcionális korrekciók és fasciakorrekció esetén alkalmazzák. A funkcionális korrekciót a csont hibás helyzete pl. patella-korrekció esetén alkalmazzák, és javítja a hibás helyzetet. Maximális nyújtással kell a tape-ket felhelyezni. A fasciakorrekciókat elsősorban az izomfasciák letapadására használják és lazítja a fasciákat, ezáltal csökkenti a fájdalmat. Váltakozó húzótechnikával maximális előnyújtással kell a tape-ket felhelyezni.

4) Nyirok tapetechnika

A nyirok tapetechnikák felhelyezést a nyirokáramlás zavarai esetén alkalmazzák. Megemeli a bőrt. Ezáltal megnöveli a bőr és a bőr alatti szövetek közti teret, így a felgyülemlett szövetközti folyadék könnyebben a nyirokrendszerbe áramlik. Emellett a bőr a megemelése és a testmozgás kombinációjának következtében megnyúlik, ami szintén a nyirokképződést és a nyiroktranszportot fokozza.

A kötőszövet ennek következtében meglazul, így a nyirokkapillárisok endothelsejtjei közötti finom rostok és a kötőszövetek rugalmas rostjai jobban tudnak mozogni. Ezáltal a nyirokkapillárisok „lengő csücskei” könnyebben kinyílnak, és a szövetközti folyadék gyorsabban beáramlik a nyirokerekbe.

Egy további hatás a tapeszalagok „vezető/irányt mutató” funkciója. A folyadéknak van egy olyan tulajdonsága, hogy bizonyos „vezérpályák” mentén mozog. A kinesio-taping szalag gondoskodik a nyirok gyorsabb továbbításáról a felragasztott „vezérpályák” mentén a kívánt irányba.

Ez a három működési elv alkotja az alapját a folyamatos nyirokürítésnek végig a szalag viselése idején.

Kontraindikációk

Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontraindikációk esetén a kineziotaping használatát mellőzni kell.

  • nyílt sebek
  • még meg nem gyógyult hegek
  • pergamentszerű bőr, pl. Neurodermitis, CVI St.II/ III. esetén, vagy
  • pikkelysömör esetén
  • Kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában
  • ismert akril-allergia

Minden felhelyezés előtt feltétlenül tisztázni kell, hogy a beteg vett-e be antikoaguláns gyógyszert. Kisebb bevérzések a bőrben hatással lehetnek a kinesio tape bőrt megemelő tulajdonságára. Nem tudni miért, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy szívbetegek alkalmanként viszketési ingerrel, illetve csalánkiütéssel reagálnak a kinesio tape-re.

Színtan / Színterápia

Az elasztikus tape szalagot leggyakrabban négy különböző színben használják. Pink, kék, bézs és fekete. A szalagok sem minőségükben, sem tulajdonságaikban nem különböznek egymástól. Azonos nyúlási képességük van. A színeket a színterápiára támaszkodva választották ki a terápiához. Ezen a ponton fel kell hívni a figyelmet arra, hogy elsősorban a helyes felhelyezési technika a döntő, és a színeket mint pozitív vonatkozást veszik figyelembe. A kezdetekben Japánban csak bézs színű szalagokat használtak. Még ma is döntő többségben ezt a színt helyezik fel. Európában viszont az elejétől fogva a pink és a kék szalagokat használták és fogadták el nagyobb mértékben. A választék nagyon egyszerűen alakult ki.

A pink szín aktivizáló és ösztönző, a kék ezzel szemben nyugtató hatású, a bézs pedig semleges.

A fekete szalag csak később jött hozzá, és állítólag orvosi kérésre

A sportban használják –különösen az USA-ban. Bizonyára mindenki érzi a színek hatását, amikor belép egy helyiségbe. Ha a falak kékek, teljesen másképp érezzük magunkat, mintha vörösek/pinkek lennének. Éppen így viselkedünk a kineziotape esetében is.

Ha a terapeuta egy hypertoniás izomzatra, vagy esetleg egy amúgy gyulladt strukturára pink szalagot ragaszt, a betegek többsége erre egy még izgatottabb és kellemetlenebb érzéssel fog reagálni. Ezzel szemben a kék szín nyugtatólag hat. Ezekre a hatásokra kell a terapeutának figyelnie.

A kinesiotapet ezért úgy kell kiválasztani, hogy a pink szalag a gyenge, energiaszegény strukturát ösztönözze és az izomfelhelyezésnél a tónust fokozza. A kék szalagot akkor használják, amikor a nagyenergiájú struktúrát megnyugtatni és az izomtónust csökkenteni kell. A bézs minden esetben semleges hatást fejt ki.

Némely esetben azonban a beteg hiúsága is meghatározó, amikor az elasztikus szalagnak észrevétlennek kell maradnia. Különösen a nyiroktape technikák felhelyezésnél, amikor nagy bőrfelület van leragasztva, a legtöbb esetben a bézs színt használják. A placebo-hatáshoz hasonlóan a színek hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni – nem szabad azonban a terápia és a működési mód előterébe állítani.

Egy kezelés alatt: 10 cm Ár: 200 Ft